Waarom is voldoende bewegen voor ouderen belangrijk?

section-media

Dagelijks voldoende bewegen is belangrijk voor jong en oud. Toch is bewegen voor ouderen extra belangrijk. Niet alleen om fit te blijven, maar omdat het op een positieve manier bijdraagt aan je gezondheid. Er zijn zelfs risico’s bij te weinig bewegen. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over bewegen op oudere leeftijd. 

 

Maar ik beweeg toch genoeg?

Natuurlijk zitten we niet de hele dag stil. Maar hoeveel beweeg je nu echt op een dag? Wandel je of fiets je naar de supermarkt of pak je de auto? Zo blijkt dat ouderen gemiddeld overdag 10,3 uur per dag zitten en liggen. Dit is meer dan het gemiddelde bij andere leeftijdsgroepen. Daarom is het belangrijk om ons bewust te zijn van hoeveel we nu echt bewegen op een dag en hoe we zorgen dat we fit en gezond blijven. 

Risico's wanneer ouderen te weinig bewegen

Bewegen voor ouderen heeft vele voordelen. Maar wist je ook dat er risico’s zijn bij te weinig bewegen? Beweging houdt spieren en uithoudingsvermogen op peil, waardoor je door de dag heen veel meer energie hebt. Dit zorgt ook dat wanneer je een keer valt je minder snel een botbreuk of lichamelijke beperking oploopt. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk en neemt de kans op hart- en vaatziekten af. 

Wist je dat te weinig bewegen een negatief effect heeft op het denkvermogen? Het gaat namelijk sneller achteruit. Voldoende beweging zorgt dat je op latere leeftijd fysiek en mentaal fit blijft.  

Beweegrichtlijn voor ouderen

Nu is de vraag hoeveel beweging voor ouderen is aanbevolen. Gelukkig zijn er beweegrichtlijnen die een indicatie geven hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid op iedere leeftijd. De beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen zijn:

  •  2,5 uur per week matig intensief bewegen. Denk aan wandelen en fietsen. Daag jezelf uit om wat vaker de auto te laten staan en steeds een stukje verder te wandelen of te fietsen.
  • 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Dit voorkomt ongemakken en blessures. Een goede activiteit is circuit training. Hierbij train je alle belangrijke spiergroepen onder begeleiding en werk je tegelijkertijd aan je uithoudingsvermogen. Circuit training is voor iedereen, ongeacht je niveau of ervaring met sporten.
  • Probeer iedere dag een aantal balansoefeningen te doen. Dit is goed voor het trainen van je spieren en zorgt dat je steviger in je schoenen staat. 

Wissel bewegen en sporten af

Zoals de beweegrichtlijnen aangeven is alleen meer bewegen niet voldoende voor een gezondere levensstijl. Je profiteert van de meeste voordelen wanneer je ook 2 keer in de week sport. Geen paniek, je hoeft niet meteen met zware gewichten aan de slag. Met een persoonlijk trainingsplan train je altijd verantwoord en blessurevrij. 

Ontdek waarom je jouw fitnessdoelen haalt bij Circle-Fit. Met onze circuit training train je al binnen 30 minuten je hele lichaam. Zo merk je dat je stukje bij beetje steeds sterker wordt. Binnen onze kleinschalige en sfeervolle sportschool is het ook nog eens heel gezellig.

Boek hier je
gratis
proefles

article