3 Tips voor het uitvoeren van een effectieve circuit training

section-media

Een workout waarbij je jouw hele lichaam traint in slechts 30 minuten. Dat is de kracht van circuit training. Niet voor niets neemt de populariteit van deze trainingsvorm toe. Het is de meest effectieve manier om jouw fitnessdoelen te behalen. Tenminste, wanneer je het circuit op de juiste manier uitvoert. 

Met 3 tips helpen we je op weg voor het uitvoeren van een effectieve circuit training. Dat bespaart je niet alleen een hoop tijd, je behaalt sneller het gewenste resultaat. 

 

 

Stop met het verspillen van je tijd in een sportschool

Sport je nu bij een standaard sportschool of sportte je daar recent nog? Dan willen we je vragen om stil te staan bij hoeveel tijd je stond te wachten of welke je effectiever kon besteden. Stel je voor. Je loopt de sportschool in om even lekker te knallen. Je loopt de zaal in en dan moet je eerst bedenken wat je gaat doen. Is het leg day vandaag? Of toch maar echt even weer cardio oppakken? Alleen al bij het bedenken wat je gaat doen, verlies je een hoop waardevolle tijd.

Oké, je weet nu hoe je sportroutine van de dag eruit ziet. Dan is het eerst hopen dat de apparaten vrij zijn én alles moet je nog instellen op jouw lichaam en sportniveau. Na één of twee uur ben je dan eindelijk klaar met je workout. Maar voel je je ook echt voldaan? Met een beetje geluk heb je wat spiergroepen aangepakt, maar die resultaten blijven maar uit. 

Circuit training; de meest effectieve workout

In vergelijking tot de standaard sportscholen is circuit training een workout waarbij je iedere seconde effectief besteedt. Hoe, vraag je jezelf misschien af? Een goed uitgedacht en uitgezet circuit bestaat uit 8 verschillende oefeningen, ieder gericht op een andere spiergroep. Het verschil met een standaard training is dat je de oefeningen direct na elkaar uitvoert. Zo werk je niet alleen aan het versterken van verschillende spiergroepen, je werkt tegelijkertijd aan je conditie. In slechts 30 minuten heb je effectiever getraind dan bij het uitvoeren van een standaard workout.

3 Tips voor de meest effectieve circuit training

Ondanks dat de gedachtegang achter circuit training hetzelfde is, wil dat niet zeggen dat ieder circuit even effectief is. Daarom geven we je 3 belangrijke tips voor een optimale training.

1. Aantal oefeningen bij circuit training


De mogelijkheden bij circuit training zijn eindeloos. Daarbij bepaal je zelf uit hoeveel oefeningen een training bestaat. Doorgaans is het onze tip om rond de 8 oefeningen per circuit te blijven. Deze oefeningen herhaal je meerdere keren. 

Om een inspanning van 40 tot 60% van je maximale kracht te geven, is het belangrijk dat het circuit niet uit te veel oefeningen bestaat. Dan bestaat de kans op overbelasting of dat je de oefening niet juist uitvoert, omdat de vermoeidheid intreedt. Bij te weinig oefeningen, neem je vaak niet alle spiergroepen mee of is er te weinig uitdaging in je training. Alles draait om de perfecte balans voor een effectieve workout. 

2. Focus op grote spiergroepen

Bij een effectieve circuit training train je eerst de grote spiergroepen (benen, rug, borst en schouders) en daarna de kleinere spiergroepen (biceps, triceps en buik). Bij het trainen van de grote spiergroepen bouw je namelijk meer spiermassa op. Door hier eerst de focus op te leggen ben je gegarandeerd van een efficiënte training.

3. Aantal herhalingen per oefening

Het gewenste resultaat behaal je door de oefening een aantal keren te herhalen. Hier krijgen we veel vragen over. Want hoe vaak moet je een oefening herhalen? Over het algemeen herhaal je een oefening tussen de acht en twintig keer. Hoeveel herhalingen je precies doet, hangt af van de geleverde inspanning (40 tot 60%) van je maximale kracht. Je maximale kracht staat voor het gewicht waarmee je één herhaling maximaal uitvoert. Zo moet het niet te makkelijk zijn, en moet je richting de laatste herhalingen het echt zwaarder krijgen. 

Circle-Fit circuit training

Circle-Fit gaat zelfs nog een stap verder voor het bieden van de meest effectieve circuit training. Om je tijd zo effectief mogelijk te besteden, stellen onze fitnessapparaten zich volledig automatisch in op jouw gewicht en trainingsniveau. Daarnaast geeft het apparaat aan hoeveel herhalingen je moet doen en op welk tempo. Zo ben je ervan verzekerd dat je uit iedere workout het maximale haalt. 

Benieuwd of circuit training bij Circle-Fit iets voor jou is? Laten we kennismaken en probeer het vooral eens een keertje uit.

 

Boek hier je
gratis
proefles

article