Fit worden is makkelijker dan je denkt

section-media

Hoeveel uur op een dag breng je zittend door? Misschien heb je een kantoorbaan of breng je veel avonden door voor de tv om je favoriete serie te kijken. Dit helpt allemaal niet mee om je doel van fit worden te bereiken. Wist je dat wanneer je langer dan 2 uur achter elkaar stil zit, dit van invloed is op je stofwisseling. Ze zeggen zelfs dat stilzitten bijna net zo slecht is voor je gezondheid als wanneer je rookt. Daar moet verandering in komen! Fit worden is namelijk echt makkelijker dan je denkt. Met een paar simpele tips ben je al snel op de goede weg.

 

Investeer in je gezondheid

Een fitte leefstijl hangt samen met goede en gezonde voeding, meer bewegen in combinatie met sporten en tijd vrij maken voor ontspanning. Al deze onderdelen zorgen dat je je sterk, gezond en fit voelt door de dag heen. Het verbetert je algehele gezondheid. Zeker bij een drukke leefstijl of een baan waar je veel zit is het extra belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Daarnaast verkleint een gezonde leefstijl de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker of diabetes type 2. Genoeg reden dus om vandaag nog te starten en fit te worden.

5 Tips om fitter te worden

Ieder begin is moeilijk. Toch wordt je fit door kleine aanpassingen te maken in je leefstijl. Probeer dit (bijna) iedere dag vol te houden. Als je dit lang genoeg volhoudt dan maak je er een gewoonte van en hoef je er uiteindelijk niet meer bij na te denken. Het is dan onderdeel van je leefstijl.

1. Beweeg 30 minuten (achter elkaar) per dag

Dagelijks 30 minuten bewegen is de basis om fit te worden. Je bent vrij om te kiezen op welke manier je wilt bewegen. Denk aan fietsen naar school of je werk, wandelen met een vriend of vriendin, die huishoudtaken in één keer afvinken, de tuin weer helemaal onkruidvrij maken of door een circuit training te doen bij Circle-Fit. Het belangrijkste bij de 30 minuten dat je in beweging bent is dat je hartslag net wat hoger is dan wanneer je rust. Je gaat merken dat dit ook ontspannend en stress verlagend werkt.

2. Sta ieder uur even op van de bank of stoel

Of het nu op je werk is of wanneer je in de avond tv aan het kijken bent, zorg dat je ieder uur in beweging komt of om jezelf even los te schudden. De smartwatches kun je vaak zo instellen dat je ieder uur een reminder krijgt of zet zelf een timer. Kijk je een serie? Probeer na iedere aflevering even in beweging te komen. Tijd voor een vergadering? Vergader tijdens een wandeling of kies voor staand vergaderen. Probeer te voorkomen dat je 2 uur achter elkaar stil zit. Alle beetjes helpen om fit te worden.

3. Werk ook aan je conditie

Je moet toch echt aan de bak wanneer je fit wilt worden. Conditietraining met intervallen zorgt voor een hogere hartslag. Hiermee activeer je ook meteen je vetstofwisseling en neemt de zuurstofopname toe. En laten we eerlijk zijn, bij de meest alledaagse activiteiten komt een betere conditie goed van pas. Vind je het lastig om aan je conditie te werken of ben je geen fan van cardiotraining? Probeer dan eens een circuit training. Doordat je verschillende oefeningen direct achter elkaar doet, werk je meteen aan je conditie terwijl je tegelijkertijd spierkracht opbouwt. Laat dat net tip 4 zijn om fit te worden.

4. Bouw spierkracht op met krachttraining

Net als voldoende conditie, heeft ook krachttraining een enorm positief effect om fit te worden. Niet alleen om blessures te voorkomen en meer spiermassa te krijgen, maar juist omdat het goed is voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Een bijkomend voordeel is de positieve werking op de mentale gesteldheid.

Wanneer we zeggen dat krachttraining bijdraagt aan fit worden, wil dat niet zeggen dat je met zware gewichten aan de slag moet. Ook hierbij is circuit training te adviseren. Waarom? In plaats dat je de focus legt op één specifieke spiergroep, train je alle belangrijke spieren in je lichaam.

5. Beweeg of sport met een maatje

Alleen starten aan goede voornemens is super goed, maar vaak lastig vol te houden. Nog voor je er een gewoonte van maakt is het belangrijk dat je plezier hebt in bewegen en sporten. Niet alleen is samen sporten leuker, het is bewezen dat de resultaten beter zijn dan wanneer je alleen aan de slag gaat. De tijd gaat sneller en je motiveert elkaar om het langer vol te houden. Wordt samen fit.

Boek hier je
gratis
proefles

article