Circuit training en interval training; de belangrijkste verschillen

section-media

In de wandelgangen hoor je het waarschijnlijk vaker voorbij komen. Die ene fanatieke collega of vriend/vriendin die helemaal op gaat in een circuit training of HIIT training. Maar ben je ook bekend met de belangrijkste verschillen? Zo op het eerste gezicht lijken ze op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil in de manier van trainen. Ben je al nieuwsgierig wat het is en welke workout je helpt om jouw fitnessdoelen te behalen? Lees dan vooral verder.
 
 

 

Effectieve en tijdbesparende manieren van trainen

Met zoveel verschillende trends binnen het sporten is het niet gek dat er veel verwarring heerst over wat interval of circuit training is. De termen gebruiken mensen daarnaast vaak door elkaar. Ondanks dat de manier van trainen verschillend is, is er wel een overeenkomst. Ze staan beide bekend als een effectieve en tijdbesparende manier van trainen. Perfect om je conditie naar een nieuw niveau te tillen. Dat maakt het ideaal voor mensen met een drukke levensstijl, waarbij een gezonde leefstijl belangrijk is. 

Circuit training; perfecte combinatie van conditie en krachttraining

Circuit training is een op weerstand gebaseerde manier van trainen. Schrik niet. Bij circuit training hoef je niet voor een spiegel te staan, om vervolgens zware gewichten de lucht in te gooien. Bij deze manier van trainen ga je verschillende oefeningen af, ieder gericht op een andere spiergroep. Zo train je in een korte tijd je hele lichaam. Een bijkomend voordeel bij het trainen van verschillende spiergroepen is dat het de kans verkleint op overbelasting. 

Dat is niet alles. Met circuit training werk je tegelijkertijd aan je conditie. Doordat je niet veel rust krijgt tussen de verschillende oefeningen, stijgt je hartslag. Het snelle tempo, in combinatie met de verschillende oefeningen, zorgt voor uitdaging en maakt je workout veel leuker en makkelijker vol te houden. Circuit training is ideaal voor het opbouwen van spiermassa, het verminderen van vetmassa en het verbeteren van je stofwisseling.

Focus op cardio met HIIT training

In tegenstelling tot circuit training focust interval zich specifiek op het verbeteren van je conditie. De meeste kennen interval van HIIT trainingen. Het is een cardiotraining waarbij je korte, maar zeer intensieve activiteiten, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen of roeien, afwisselt met rust- en herstelperioden. Deze workout past bij mensen die zich comfortabeler voelen om perioden van hard werken af te wisselen met momenten om weer even goed op adem te komen.  

Interval is net als circuit training effectief bij vetverbranding en het opbouwen van uithoudingsvermogen. Het verschil is dat je bij interval niet de verschillende spiergroepen traint, waarbij je juist meer kracht en spiermassa opbouwt.

Maak kennis met circuit training

De beste manier om erachter te komen welke manier van trainen bij jou past, is door het te ervaren. Je bent van harte welkom op een van onze Circle-Fit locaties. Ons concept is gericht op circuit training, omdat het een snelle en effectieve manier is om je fitnessdoelen te behalen. Al onze geavanceerde fitnessapparaten stellen zichzelf automatisch in op basis van jouw lichaam en trainingsniveau. Zo voorkom je nare blessures en haal je altijd het beste uit iedere training. Laten we kennismaken!

 

Boek hier je
gratis
proefles

article