Is het slecht om te sporten met spierpijn?

section-media

Wat een heerlijke work-out was dat. Je zat er helemaal lekker in en hebt alles gegeven. Dat voel je vooral de dag daarna. Spierpijn duurt gemiddeld twee dagen, afhankelijk van hoe zwaar je training was. 

Je vraagt je misschien af of het slecht is om met spierpijn weer te sporten? Lees snel verder om alles te ontdekken over wat spierpijn nu eigenlijk is, hoe je zorgt voor een minimale spierpijn en in hoeverre het slecht is om door de pijn heen te sporten. 

 

Wat is spierpijn?

Bij sporten belast je de spieren om vooruitgang te maken en weer een stap dichter bij jouw fitnessdoel te komen. Dit doe je door het gewicht op te bouwen of om toch net een paar extra herhalingen uit te voeren. Bij langdurig of overmatige belasting van je spieren ontstaat een ophoping van afvalstoffen als melkzuur. Door de grote ophoping van melkzuur krijg je het gevoel van pijn, kramp of een stijf gevoel in de spieren. Herkenbaar?

Wat er gebeurt wanneer je sport met spierpijn

Laten we je geruststellen, het is niet slecht om te sporten met spierpijn. Dat wil niet zeggen dat het niet vervelend aanvoelt. Wat je voelt zijn de kleine beschadigingen in je spieren. Dit kan geen kwaad tijdens het sporten, maar je merkt dat het goed uitvoeren van de oefeningen moeilijk is door de spierpijn. Daarom is het aan te raden om een extra dag je spieren rust te geven. 

Dat wil niet zeggen dat je tijdens deze rustdag helemaal niet meer moet bewegen. Het is juist verstandig om te blijven bewegen met spierpijn. Beweging stimuleert namelijk de doorbloeding, wat zorgt voor een sneller herstel. Zo kun je binnen no-time weer aan de slag.   

Tips om spierpijn te voorkomen of voor minder pijnklachten 

Natuurlijk is spierpijn niet 100% te voorkomen. Wel zijn er een paar tips om je spieren een handje te helpen en vooral de pijnklachten wat dragelijker te maken. Doe er je voordeel mee. Je spieren zijn ons dankbaar.

  1. Pak rustdagen
    Gemotiveerd ga je richting je trainingsdoel. Pas op dat je je spieren niet overbelast. Na een pittige work-out is het aan te raden om één of twee rustdagen in te plannen.

  2. Warm afspoelen
    We weten dat de gasprijs flink is gestegen, toch adviseren we je om na je training een paar minuutjes warm af te spoelen. Natuurlijk kun je ook je vriend of vriendin lief aankijken voor het masseren van de pijnlijke spiergroepen. Dit stimuleert de doorbloeding, wat spierpijn voorkomt.

  3. Pak voldoende eiwitten
    Het geheim van vele sporters, een eiwitshake of een bak kwark na je work-out. Eiwitten houden je spieren sterk en gezond. Want hoeveel gram eiwitten krijg je ongeveer per dag binnen? Zeker als je regelmatig een circuit training meedoet, is het een aanrader om wat vaker een bakje kwark of yoghurt te eten. Of kook een heerlijke maaltijd met kip, kalkoen, biefstuk, vis of een lekker eitje.

  4. Let op je lichaamshouding
    Veel sporters krijgen spierpijn omdat ze een verkeerde lichaamshouding aannemen tijdens het sporten. Het voordeel van circuit training bij Circle-Fit is dat onze moderne fitnessapparaten zich automatisch instellen op jouw lichaam. Zo neem je nooit een verkeerde houding aan tijdens het sporten.  

Behaal verantwoord je fitnessdoelen bij Circle-Fit

Bij Circle-Fit weten we als geen ander hoe je op een goede en verantwoorde manier je fitnessdoelen behaalt. Daarom heten we je tijdens een kennismakingsgesprek van harte welkom. Samen kijken we naar je doelen en hoe je deze met onze circuit training behaalt. Doordat onze ultramoderne fitnessapparaten zich automatisch instellen op jouw niveau, trainingsdoel en lichaamsbouw, train je nooit te zwaar, voer je de oefening met een goede lichaamshouding uit. Dat scheelt niet alleen spierpijn tijdens het sporten, maar voorkomt ook blessures. 

Boek hier je
gratis
proefles

article