Hoe vaak moet je per week sporten?

section-media

Afvallen, fitte leefstijl of meer gespierd worden, goede voornemens die bij velen op het lijstje staan. De kans is groot dat je al jaren dezelfde voornemens hebt. Dus hoe zorgen we ervoor dat je deze nu echt doorzet? Anders blijft het bij voornemens en we willen juist een succesbeleving. 

In deze blog vertellen we je meer over hoe je de kans vergroot op het volhouden van je goede voornemens. Maar ook hoe vaak je nu echt per week moet sporten voor het zien van de gewenste resultaten.

 

Train niet te vaak

Iedereen heeft een reden om te werken aan een fitnessdoel. Die ene broek weer aankunnen, strak in pak op de trouwfoto’s of eindelijk vol zelfvertrouwen in zwemkleding op vakantie. We kennen ze allemaal. De eerste weken zit je vol motivatie en goede moed om het dit jaar echt vol te houden. Je gaat iedere dag voor uren naar de sportschool. Toch is het lastig om de motivatie vast te houden. Dus waar gaat het mis?

De kans is groot dat je te hard van stapel loopt. Om je fitnessdoelen te behalen is het belangrijk dat je de juiste trainingsvorm kiest en je een vast ritme krijgt in hoe vaak en wanneer je sport. Te veel of te lang sporten kan leiden tot blessures of dat je lichaam in de hamster modus komt. Wanneer je langer dan één uur sport zijn je suikervoorraden op en komt het hormoon cortisol vrij wat zorgt voor spierafbraak en vet vasthouden op de buik. 

Aantal keer in de week sporten

Een veelgestelde vraag is hoe vaak je per week moet sporten om je fitnessdoelen te behalen. Hiervoor kijken we naar de theorie achter krachttraining. Krachttraining triggert de spiergroei voor 48 uur. Dat betekent dat de getrainde spiergroep niet meer groeit na 48 uur, tenzij je deze spiergroep weer traint. Daarom is 2 á 3 keer een specifieke spiergroep trainen het beste aantal om je fitnessdoelen te behalen. Zo geef je de spiergroepen ook voldoende tijd om te herstellen. 

Tip: om je goede voornemens langer vol te houden, plan 2 á 3 vaste momenten in de week om te sporten. Na een verloop van tijd merk je dat het een routine wordt en is de kans groter dat je het volhoudt.  

Zorg voor voldoende variatie in je training

Nu je weet hoe vaak je per week het beste kunt sporten, is het belangrijk om de juiste trainingsvorm te kiezen. Door alleen maar je benen of armen te trainen, bereik je niet het gewenste resultaat. Doe je dezelfde oefening voor twee maanden? Dan merk je dat je geen vooruitgang meer boekt. Je lichaam heeft namelijk een nieuwe trainingsprikkel nodig. 

Bij krachttraining maak je kleine spierscheurtjes in je spieren. Zo kunnen deze groeien. Maar de scheurtjes zorgen ook voor een verstoring van de homeostase. Dit staat voor evenwicht in het lichaam. Door aan krachttraining te doen verstoor je de homeostase en moet je lichaam zoeken naar een nieuw evenwicht. Dit kost energie, waardoor je lichaamsverbranding harder gaat. 

Daarom kan je lichaam door krachttraining tot wel 48 uur na de training in naverbranding staan. Het laten rusten van je spieren is belangrijk. Na de naverbranding moet je jouw lichaam weer een nieuwe trainingsprikkel geven. Na 6 tot 8 weken went je lichaam aan de oefening. Door variatie in niveau of het aantal herhalingen, activeer je de homeostase. 

Train wanneer het jou uitkomt

Wanneer je meerdere keren per week wilt sporten is het wel zo fijn als je dit in kunt plannen wanneer het jou uitkomt. Heb je al gedacht aan circuit training bij Circle-Fit? Met deze effectieve en efficiënte trainingsvorm train je in slechts 30 minuten je hele lichaam. Onze super moderne fitnessapparatuur maken het je zo makkelijk mogelijk. Scan je polsbandje en alle apparaten stellen zich automatisch in op jouw lichaam en niveau. Je gaat het verschil merken en voelen.

Boek hier je
gratis
proefles

article