INtTERMITTENT VASTEN

section-media

Bij intermittent vasten ga je een bepaalde tijd per dag of per week of per maand niet eten. Het gaat niet over jezelf uithongeren – het gaat over het verminderen van je eetmomenten. Het is geen dieet, maar eerder een manier van plannen wanneer je wel en niet eet. Je neemt meer voedingsrust, je organen en je immuunsysteem krijgen dan meer tijd voor herstel.

Diverse studies hebben aangetoond dat intermitterend vasten veel voordelen kan bieden voor onze gezondheid en ons welzijn. Volgens onderzoek kan het helpen bij gewichtsverlies, het verbeteren van de stofwisseling, het verlagen van ontstekingen en het bevorderen van celreparatie. Het is als een ware een reset voor ons lichaam!

Het mooie van intermittent vasten is dat het flexibel is en je het kunt aanpassen aan je eigen levensstijl. Je kunt vasten- en eettijden kiezen die voor jou het beste werken. Het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam en ervoor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens de eetperiode.

De methode van het dagelijks vasten is voor veel mensen het makkelijkst. En het werkt ook goed als je wilt uitproberen of intermittent vasten bij je past. Het is simpel en eenvoudig: gedurende minimaal 16 uur eet en drink je niets dat calorieën bevat. Wat je wel mag is water, (kruiden)thee en zwarte koffie.

16 uur klinkt misschien lang maar de uren dat je slaapt tellen ook mee. Je eet dus binnen de resterende 8 uur. Dat kan bijvoorbeeld zijn om 12 uur en om 20 uur of zelfs een kortere tijd, om 18 uur of 19 uur. Het is optimaal om deze vorm van vasten minimaal 2 x per week te doen.

Als er gedurende deze 16 uur geen suiker in je bloedbaan komt, dan daalt je insuline en zal je stofwisseling sneller gaan werken. Als je geen suiker binnen krijgt en je glucosevoorraad is opgebruikt dan ga je in ketose, je lichaam gaat vetten verbranden.

Deze manier van dagelijks vasten werkt ook goed voor sporters die meer spieren willen opbouwen en vetten willen verbranden. Als sporter eet je dan in principe niet minder maar wel in een korter tijdsbestek. Je krijgt genoeg eten binnen voor je spieropbouw en het vasten zorgt voor een efficiëntere vetverbranding. Doordat je je maaltijden binnen een korter tijdsbestek neemt, heeft je lichaam genoeg tijd om de voorraad glycogeen (opgeslagen suiker) te verbranden en over te schakelen op vetverbranding.

Je kunt ook besluiten om wekelijks te vasten in een schema van 5:2. Je maaltijden leveren dan 2 dagen in de week hooguit 500 tot 600 calorieën. Voor vrouwen is dit vaak 500 kcal, mannen kunnen uitgaan va 600 kcal. Op de vastendagen verdeel je je voeding over 2 maaltijden of je neemt maar 1 maaltijd. Hoe je de 500-600 kcal verdeelt, en op welk moment je eet is niet zo belangrijk.

Dan is er nog de methode om maandelijks te vasten. Je volgt dan 5 dagen per maand een vastenprogramma. Als je dit 4 keer per jaar doet verlaag je al het risico op hart- en vaatziekten, het geeft je immuunsysteem een boost, je valt af en je lichaam wordt jonger! Het werkt zo: 5 dagen lang verlaag je de calorie-inname naar de helft tot een derde van je normale inname. De duur van 5 dagen is belangrijk omdat het 3 tot 4 dagen duurt voordat je lichaam begint met zichzelf te herprogrammeren.

Als laatste: als je echt een harde reset wilt kun je 1-3 volle dagen vasten, 72 uur dus. Om dit vol te houden is het wel belangrijk om gas terug te nemen van je dagelijkse activiteiten en rust en aandacht te hebben voor het proces waar je lichaam doorheen gaat.

Intermittent Vasten kan je veel opleveren:
  • Je krijgt er meer energie van
  • Je valt af
  • Je slaapt beter en wordt uitgerust wakker
  • Je cholesterolgehalte verbetert
  • Lagere bloeddruk
  • Lagere bloedsuikerspiegel
  • Je verbetert het microbioom in je darmen
  • Je wordt er flexibeler van in je hoofd, je hersenen gaan beter functioneren
Hoe stap je over op minder eetmomenten op een dag?
Wat vaak goed werkt is dat je je 1e eetmoment, je ontbijt, langzaam opschuift naar steeds wat later. Als je dan eet, zorg je ervoor dat je maaltijd goed verzadigt, dat je dus voldoende eet. Een maaltijd die verzadigt, is zoals je inmiddels weet, rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Dus eieren, vis, gevogelte, avocado, olijfolie, noten, pitten, zaden, kiemen, schaal- en schelpdieren. Denk daarnaast aan verse groenten en kruiden, die zijn rijk aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en vezels. Als je dit doet dan zal je lichaam minder om suiker gaan vragen en zul je niet meer zo snel last hebben van een energiedip na de lunch bijvoorbeeld. Je bloedsuikerspiegel blijft namelijk mooi constant. En dat ga je echt voelen!

Intermittent Vasten is voor de meeste mensen heel goed, maar er zijn een paar uitzonderingen.

Dat zijn 2 groepen:
  • Jongeren tot 23 jaar die nog in de groei zijn
  • Vrouwen die zwanger zijn/willen worden of borstvoeding geven

Dit is omdat Intermittent Vasten is gericht op opruiming en herstel en niet op groei en vermenigvuldiging van cellen. Intermittent vasten is dus niet geschikt voor mensen die in een periode van groei zitten.

Boek hier je
gratis
proefles

article