Vitale voeding: deze basis heb je altijd in huis

section-media

Om snel en makkelijk iets gezonds klaar te maken is het handig om een standaardassortiment noten, zaden, kruiden en specerijen in huis te hebben. Zo kun je op elk willekeurig moment iets bereiden, bijvoorbeeld in combinatie met verse groenten en fruit. Deze multi-inzetbare ingrediënten zijn vaak langer houdbaar, zeker als je ze donker bewaart en in goed afgesloten (weck)potten. Als je zorgt dat je altijd een basis in huis hebt voor een smoothiebowl, een spread of een ander gezond recept dan maak je het a: jezelf makkelijk en b: kan je lichaam goed energie aanmaken voor jou!

NOTEN

Mijn favorieten: amandelen, cashewnoten, walnoten, hazelnoten, paranoten en pecannoten. Kies voor ongebrande noten, die zijn het gezondst omdat ze nog alle vetzuren en aminozuren bevatten. Tijdens het branden of roosteren van noten gaan deze gedeeltelijk verloren.

ZADEN EN PITTEN

Lijnzaad (ongebroken), hennepzaad, chipzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten. Alle zaden en pitten zijn rijk aan voedingsstoffen, maar elk soort heeft wel een eigen uniek profiel. Zo blinkt lijnzaad uit in zijn hoeveelheid omega-3 vetzuren, bevat hennepzaad veel eiwitten en bestaat het gewicht van chiazaad voor 40% uit vezels. Sesamzaad is weer goed voor de hormoonbalans, zonnebloempitten bevatten veel vitamine E, pijnboompitten werken cholesterolverlagend en pompoenpitten zitten boordevol magnesium. Wissel de verschillende soorten daarom af zodat je alle goede stoffen binnenkrijgt.
Koop lijnzaad bij voorkeur ongebroken: de gebroken versie is door blootstelling aan zuurstof al geoxideerd waardoor de werkzaamheid sterk is afgenomen of zelfs nihil is geworden. De inhoudsstoffen van lijnzaad, chiazaad en sesamzaad worden beter opgenomen in het lichaam als ze opengebroken of gemalen worden. Dit doet de hogesnelheidsblender in een paar seconden als je even op de pulseknop drukt.

Zelf gebruik ik zaden en pitten in alle variëteiten maar mijn grote favoriet blijft toch wel lijnzaad! Het is een ingrediënt dat goedkoop is in aanschaf en  ik gebruik het voor diverse doeleinden. Ik maak er zelfs lijnzaadmelk van in de blender, super gezond!

Lijnzaad is vezelrijk en ondersteunt een goede stoelgang. Daarnaast heeft lijnzaad bindende eigenschappen. Zo kan een eetlepel (gebroken) lijnzaad bijvoorbeeld een ei vervangen. Lijnzaadcrackers bak ik ook regelmatig, ze zijn een goed koolhydraatarm alternatief. Deze zijn kant-en-klaar te koop, maar kunnen ook gemakkelijk zelf worden gemaakt. Vanwege de samenhangende textuur is het toevoegen van water voldoende.

Boek hier je
gratis
proefles

article