Alles over sporten tijdens de zwangerschap

section-media

Zwangerschap, het blijft bijzonder. Negen maanden neem je de tijd om nieuw leven op de wereld te zetten. Je zit op een roze wolk en geniet van ieder moment. Zit je aan het begin van je zwangerschap, of ben je al even onderweg? Dan heb je wellicht ook vragen over wat je wel en niet mag op het gebied van sporten tijdens je zwangerschap. Wat is verstandig? Weet dat er behoorlijk wat voordelen zijn om actief te blijven tijdens de zwangerschap. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de baby. 

Dus sporten en zwanger zijn, hoe zit dat nu? In dit blog nemen we je mee waar je rekening mee moet houden. Ook staan we even stil bij het belang om tijdens de verschillende fasen voldoende te blijven bewegen.

Sporten en zwanger

Nu je zwanger bent verandert er veel. Neem nu je lichaam. Deze gaat een volledige transformatie door. Zeker wanneer je altijd al de strijd tegen de kilootjes aan bent gegaan kan dat best spannend zijn. Maar ook wanneer je al heel actief was wil je dit zo lang mogelijk doorzetten. Dan hebben we goed nieuws voor je. Sporten tijdens de zwangerschap is super goed voor je en zelfs aan te bevelen.

Tijdens je zwangerschap verandert onder andere je stofwisseling. Dit houdt in dat je door de dag (en nacht) heen meer energie verbruikt om het kleine wonder in je te laten groeien. Moet je dan eten voor twee om dit te compenseren? Het antwoord is nee. Je hebt meer energie nodig, maar die haal je ook uit voldoende beweging. Omdat je net wat meer energie verbruikt is het verstandig om voor het sporten nog wat extra’s te eten als een banaan of een mueslireep. Zo heb je voldoende energie om actief bezig te blijven.


Sporten tijdens de zwangerschap, waar moet je rekening mee houden?

Een zwangerschap bestaat uit verschillende fasen waar je doorheen gaat. Je lichaam reageert in iedere fase anders op sporten en bewegen. Wist je dat je in het eerste trimester vaak wat minder energie hebt? Zorg dat je sport doet die je makkelijk kunt aanpassen naar je persoonlijke doelen en waarbij je niet te zwaar traint. En veel vrouwen merken juist in het tweede trimester dat ze weer meer energie krijgen van sporten. Bij twijfel of sporten op dit moment past binnen je zwangerschap raadpleeg je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Let extra goed op rond de vierde maand van je zwangerschap. Rond deze periode neemt het hormoon ‘relaxine’ toe. Dit hormoon zorgt voor verslapping van de ondersteunende banden rondom gewrichten. Het is enorm vervelend wanneer je hier last van hebt. Je merkt dit vooral in de bekken en lage rug. Deze gewrichten krijgen de meeste belasting tijdens de zwangerschap. Houd vanaf de vierde maand rekening dat bij bekken of lage rugklachten je deze gewrichten niet te lang en zwaar belast. Probeer met name schokbelasting te vermijden.

Door de zwangerschap verandert het zwaartepunt van je lichaam. Het gevaar zit dat je met een holle rug loopt. Let hier ook op tijdens het sporten dat je een goede houding aanneemt. Laat je hierbij ook adviseren. Door te sporten onder begeleiding en goed afgestelde apparaten zorg je dat je blessurevrij sport, wat ook beter is voor de baby.

Het belang van voldoende bewegen tijdens de zwangerschap

Het blijven bewegen tijdens de zwangerschap heeft verschillende voordelen. Zo helpt sporten om je lichaam gezond te houden. Het verbetert je conditie door de zwangerschap heen. Kies je voor een sport waarbij je verschillende spiergroepen traint? Dan merk je tijdens en na de bevalling dat dit een stuk soepeler verloopt. Ook verklein je met sporten tijdens de zwangerschap het risico op zwangerschapskwalen als spataderen, zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging.

Je bent niet de enige die profiteert van de voordelen van actief blijven tijdens de zwangerschap. Zo verbetert sporten de doorbloeding. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van de placenta. Wat de belangrijkste voedingsbron van je baby is. Door sporten geef je jouw baby meer voeding en zuurstof. En maak je geen zorgen. Bij actief bewegen zal de baby alleen gewieg en geschommel voelen waardoor ze vaak juist in slaap vallen wanneer je sport.

Trainingsprogramma aangepast op jouw lichaam

Waar je ook bent binnen je zwangerschap, luister altijd naar je lichaam. Zo zal het voor de een makkelijker blijven om te sporten tijdens de zwangerschap, dan voor de ander. Heb je ook al eens gedacht aan de voordelen van circuit training? Het circuit bestaat uit 8 verschillende oefeningen om je conditie en kracht te verbeteren. De perfecte voorbereiding voor de bevalling. Met een persoonlijk trainingsprogramma zorgen we dat je nooit te zwaar traint. Daarnaast stellen onze trainingsapparaten zich automatisch in en met de digitale begeleiding sport je altijd blessurevrij.

Boek hier je
gratis
proefles

article