5 Oefeningen tegen rugpijn

section-media

Veel mensen ervaren vroeg of laat pijn in de rug. Maar wat is hier nu eigenlijk de oorzaak van? De pijnlijke klachten komen vaak door overbelasting bij fysieke arbeid of sporten. Zorg daarom dat je nooit zomaar zelf aan de slag gaat met gewichten. Laat je adviseren over het juiste gewicht en aantal herhalingen. Een verkeerde lichaamshouding (ook tijdens het sporten) is een oorzaak van lage rugpijn. Sport daarom altijd onder begeleiding of kies voor een sportschool als Circle-Fit waarbij de fitnessapparaten zich automatisch instellen op jouw lichaam. 

Is het kwaad al geschied? Dan wil je bij het lezen van dit blog vooral weten wat je nu het beste kunt doen tegen de lage rugpijn. Met deze 5 oefeningen tegen rugpijn verlicht je voor een deel de klachten. Houd de pijn aan? Raadpleeg dan een huisarts of je fysiotherapeut. 
 
 

 

Oefening 1: Strekken van de bovenrug

Dit is een goede oefening om de rugspieren te strekken. Ga rechtop staan en zet je voeten zo neer dat ze onder je schouders staan. Sta je stevig? Vouw dan je handen in elkaar en strek deze voor je uit. Probeer dit in een langzame en vloeiende beweging te doen. Merk je dat het pijn doet? Stop dan en forceer niks. Wanneer het goed voelt kun je de schouders mee naar voren duwen, waardoor je bovenrug bol komt te staan. Span lichtelijk je buikspieren aan voor het optimaal strekken van de rugspieren. Probeer dit 10 tot 30 seconden vast te houden.

Oefening 2: Ademhalingsoefeningen

Ook voor deze oefeningen mag je rechtop blijven staan. Sta je weer stevig? Strek dan je armen volledig naar boven. Forceer niks. Probeer je armen zo ver mogelijk naar boven uit te strekken. Terwijl je dat doet, mag je (wanneer het lukt) lichtjes achterover leunen en naar je handen kijken. Adem diep in en bij de uitademing laat je de handen weer rustig naar beneden zakken, tot ze weer langs je lichaam hangen. Doe dit vijf keer achter elkaar.

Oefening 3: Optrekken van de knieën

Voor deze oefening mag je op je rug gaan liggen. Kijk of je een zacht kleed of matje hebt wat net iets prettiger aanvoelt. Lig je comfortabel? Dan mag je de knieën buigen, terwijl je voeten plat op de grond blijven staan. Pak één knie vast en trek deze in een vloeiend en rustig tempo richting je gezicht. Kijk hoe ver je komt en houd deze positie 30 seconden vast. Laat het been daarna weer rustig zakken en maak daarna precies dezelfde beweging met het andere been. 

Oefening 4: Bekkenkanteling

Nog een goede oefening tegen rugpijn is het kantelen van de bekken. Ga hiervoor ook weer op de rug liggen met gebogen knieën. Maak een holle rug door de billen naar achteren en de buik naar voren te duwen. Probeer zo hoog mogelijk te komen en houd het bovenin voor een paar seconden vast. Laat daarna de billen weer rustig naar beneden zakken tot je weer vlak op de grond ligt. Herhaal deze oefening vijf keer voor een goede strekking van de rug.

Oefening 5: Maak een lange rug

De laatste oefening tegen rugpijn is een oefening waarbij we de rugspieren strekken. Voor deze oefening ga je zitten op handen en knieën. De volgende stap is dat je met je zitvlak op je hielen gaat zitten. Rek je daarna uit door de handen zo ver mogelijk voor je uit te plaatsen. Breng de kin naar je borst en adem een paar keer diep in en uit. 


Dit zijn een aantal oefeningen die helpen bij rugpijn. Bij iedere oefening geldt luister goed naar je lichaam en voorkom overbelasting. Naast deze oefeningen is het aan te raden om structureel de rugspieren te versterken om rugpijn in de toekomst te voorkomen. Circuit training van Circle-Fit is een perfecte combinatie van cardio en krachttraining, waarbij je binnen 30 minuten de spieren in heel je lichaam in topconditie houdt. Doordat de apparaten zich automatisch instellen op jouw lichaam en trainingsniveau voorkom je blessures. We nodigen je uit voor een kop koffie en om kennis te maken met deze laagdrempelige manier van trainen. 

 

Boek hier je
gratis
proefles

article