3 Tips voor sporten na de bevalling

section-media

Vind je het lastig om je sportritme weer op te pakken? Dat is begrijpelijk. Niet alleen kon je minder of niet sporten voor een periode, maar nu heb je ook nog eens minder tijd nu de baby er is. Dus hoe creëer je slim tijd om even het welverdiende momentje voor jezelf te pakken? Onderschat niet hoe belangrijk dit is om (weer) lekker in je vel te zitten.

In deze blog geven we je 3 praktische tips om het sporten na de bevalling weer op te pakken. Je krijgt er geen spijt van.

Het belang van sporten op de mentale gezondheid na het sporten


Tot wel 70% van de vrouwen geeft aan zich onzeker te voelen over hun lichaam na de bevalling. Je lichaam ondergaat tijdens de zwangerschap een volledige transformatie. Het is allemaal niet meer zo strak als het was, en dan nog niet te spreken over die striae die we ijverig proberen weg te smeren. Maar dat wil niet zeggen dat je niks kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen over je lichaam. Iedere vrouw heeft het recht om lekker in haar vel te zitten.

Of je een fitmom bent of niet, regelmatig sporten of bewegen heeft vele voordelen. Vooral op je mentale gezondheid. Zo voorkomt het psychische klachten als depressiviteit en angstgevoelens. Hoe langer je wacht om het sportritme op te pakken, hoe lastiger dat het wordt.

Vaak is het gebrek aan tijd een reden voor vele vrouwen om het sporten na de bevalling niet op te pakken. Zonde! Je doet jezelf namelijk tekort. Je hoeft namelijk geen uren in de sportschool te staan om lekker in je vel te zitten. Wist je dat je met circuit training al binnen 30 minuten werkt aan je conditie en je spierkracht traint? Ideaal om in je drukke planning toch een momentje voor jezelf te pakken.

Met deze 3 tips pak je het sporten na de bevalling weer op

Is de drempel nog wat hoog? Start met het maken van kleine stapjes. Ben vooral niet te streng voor jezelf. Je mag enorm trots zijn op jezelf dat je de eerste stap weer zet. Je gaat merken dat met onderstaande tips je zo het sportritme te pakken krijgt.

 1. Sport na de bevalling nog niet te intensief
  Yes! Je bent trots op jezelf dat je weer aan de slag gaat. Pas wel op dat je niet meteen te lang en te zwaar traint. Niet alleen vraagt de zwangerschap veel van je lichaam, ook de periode na de bevalling is pittig. Slechte nachten, je lichaam moet herstellen en de indeling van je leven ziet er totaal anders uit.

  Sport zeker in de eerste zes weken heel licht. Neem de kinderwagen mee en bouw je conditie stukje bij beetje op door te wandelen. Wanneer je na zes weken weer een beetje conditie hebt, is het ook een minder grote aanslag op je lichaam wanneer je weer naar de sportschool gaat. Maak voor jezelf een concreet plan. Hoe vaak wil je sporten en wat wil je bereiken. Circle-Fit werkt bijvoorbeeld met trainen op basis van je persoonlijke doelen en niveau. Doordat alle apparaten zich automatisch instellen is het nooit te zwaar en bouw je het geleidelijk aan op.

 2. Train je buik- en bekkenbodemspieren
  De spiergroepen die het tijdens de zwangerschap en bevalling het zwaarst hebben zijn je buik- en bekkenbodemspieren. Het is aan te raden om met deze spiergroepen te starten. Ga niet fanatiek aan de slag met crunches en sit-ups. Start met lichte oefeningen als het intrekken van je navel. Het gaat erom dat je ze activeert. Dit is met name in de eerste zes weken belangrijk.

  Merk je dat het beter gaat? Dan kun je de oefeningen met lichte intensiteit opbouwen. Kies voor apparaten die makkelijk instelbaar zijn en die zich aanpassen op jouw niveau. Luister bij het trainen naar je lichaam. Heb je last van klachten? Stop dan meteen en vraag advies van je huisarts of verloskundige.

 3. Raadpleeg je verloskundige of gynaecoloog over het sporten na de bevalling
  Het advies voor hoe vaak of intensief je mag sporten na de bevalling, hangt af van hoe zwaar deze was. Met een keizersnede is zelfs het advies om acht tot tien weken niet te sporten. Verliep de bevalling soepel? Dan mag je vaak na zes weken al beginnen met sporten. Maak je plannen bespreekbaar met je verloskundige of gynaecoloog. Omdat ze zo nauw betrokken zijn bij je zwangerschap en bevalling, weten ze vanuit ervaring wat het beste bij jou past.

Sport na de bevalling met een buddy

En nu? Wil je het sporten oppakken, maar merk je dat je het toch voor je uit blijft schuiven? Ga dan sporten met een buddy. Misschien ken je iemand vanuit je zwangerschap of heb je een vriend/vriendin die ook wil sporten. Samen sporten is altijd gezelliger dan alleen. Daarnaast verhoogt het de motivatie en is de kans groot dat jullie samen de gestelde fitnessdoelen behalen. Met de buddy pass zijn je gasten bij Circle-Fit van harte welkom om eens een rondje uit te proberen.

Boek hier je
gratis
proefles

article