3 Redenen waarom sporten goed voor je is

section-media

Je ziet en hoort het overal; sporten is goed voor je. Maar weet je ook waarom? Veel mensen sporten omdat ze een doel willen behalen, zoals afvallen of meer spierkracht opbouwen. Toch profiteer je van meer voordelen dan je in eerste instantie denkt. Omdat het teveel voordelen zijn om op te noemen, geven we je in deze blog de 3 belangrijkste.

 

We waarschuwen je. Na het lezen van deze blog vraag je jezelf af waarom je niet veel eerder bent begonnen met sporten.

Kies voor een gezonde levensstijl

Je leest deze blog omdat je klaar bent om beter voor jezelf te zorgen. Misschien probeerde je al verschillende sporten of sportscholen, maar kwam je niet echt in een goed ritme terecht. Weet dat sporten en bewegen een onderdeel is van een gezondere levensstijl. Wil je het best mogelijke resultaat? Kijk dan ook eens naar je voeding, stilzitten en je hoeveelheid slaap. Slechte voeding en veel stilzitten zorgt dat je snel neerslachtig voelt. Je begrijpt vast dat je het jezelf dan extra moeilijk maakt om je patronen aan te passen. Maak de juiste aanpassingen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Waarom is sporten goed voor je?

Sporten en bewegen is het beste cadeau wat je aan jezelf kunt geven. En het is zelfs makkelijker dan je misschien denkt. Je hoeft namelijk geen uren in de sportschool te staan om de vruchten te plukken. Zo is de richtlijn om minstens 30 minuten per dag aan matige intensieve inspanning te doen. Hier valt onder wandelen, fietsen en sporten. Langer, vaker en intensiever sporten zorgt voor extra gezondheidsvoordelen. Vandaar de 3 redenen waarom sporten goed voor je is.1. Goed voor het lichaam

Een belangrijke reden waarom sporten goed voor je is, is omdat je lichaam het nodig heeft. Dus waarom zorgen we dan niet goed voor ons lichaam?

Wist je dat sporten bijdraagt aan:

 • Betere conditie
 • Meer spierkracht
 • Sterkere botten
 • Beter evenwicht
 • Minder lichamelijke klachten
 • Lagere bloeddruk
 • Betere nachtrust
 • Verkleint het risico op hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose en beroertes
 • Kan gezondheidstoestand van mensen met een chronische aandoening verbeteren

2. Mentaal fit


Sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, juist ook voor je mentale gezondheid. Vraag het aan mensen die sporten. Na een goede training voel je je beter. Hoe dit komt? Tijdens het sporten maakt je lichaam de stof serotonine en dopamine aan. Serotonine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Het reguleert je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine geven je tijdens het sporten de motivatie om door te gaan. Dat verklaart waarom het voor veel mensen als ‘verslavend’ kan voelen om te sporten.

Maar dat is niet alles. De positieve effecten van sporten op je mentale fitheid zijn:

 • Het zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar het hart.
 • Je hersenen krijgen meer zuurstof wat zorgt voor een beter concentratievermogen, geheugen, leervermogen en zorgt dat je minder vermoeid bent
 • Voldoende sporten en bewegen verkleint de kans op het ontstaan van aandoeningen als Parkinson of Alzheimer
 • Regelmatig sporten vermindert het gevoel van stress.

Vraag het de mensen om je heen. Bijna iedereen kan zeggen dat ze (waarschijnlijk regelmatig) te maken hebben met stress. Onderschat de negatieve effecten van stress niet. Natuurlijk zijn er veel manieren om hiermee om te gaan. Met sporten zet je in ieder geval een stap in de goede richting.

3. Er is niet voor niets een beweegnorm

Maatschappelijk is een beweegnorm vastgesteld op wat we verstaan onder gezond beweeggedrag. Onze smartwatches herinneren ons steeds meer aan deze norm. Voor jongeren is de beweegnorm om dagelijks minimaal één uur actief te bewegen. Als jongere pluk je de vruchten wanneer je daarnaast minimaal 3 keer in de week twintig minuten intensief sport. Voor volwassene ligt de beweegnorm op vijf dagen minimaal een half uur actief te bewegen, waarvan ook weer drie keer twintig minuten intensief. Staar je hier niet blind op. Hoe meer beweging, hoe beter. Luister wel naar je lichaam dat je je spieren niet overbelast.

Dus hoe zorg je ervoor dat je minimaal 3 keer per week intensief sport? Zoek je een laagdrempelige, sfeervolle en gezellige omgeving waar je tegelijkertijd aan je fitnessdoelen werkt? Ontdek dan de voordelen van het Circle-Fit circuit training. De perfecte manier om aan je conditie en spierkracht te werken. Binnen 30 minuten kun je jouw intensieve training van de dag afvinken!

Boek hier je
gratis
proefles

article